anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Dźwięk Bdv-e490

profile.country.pl_PL.title
krzychg
Poszukiwacz

Dźwięk Bdv-e490

Witam wszystkich,

Jestem od niedawna szczęśliwym (?) posiadaczem zestawu bdv-e490. Wiem, powiecie że rzeczony sprzęt jest raczej dedykowany do kina domowego niż do słuchania muzyki, ale... skoro dźwięk kinowy mnie zadowala pod względem jakości to słuchanie muzyki  nawet w trybie enhanced powoduje że mam ochote przeprosić się z moją mikrowieżą, którą używałem dotychczas. Tony niskie ok, środek - powiedziałbym "blaszany", wysokie jakieś "matowe", kiepske. Dodam że nie uzywałem jakiegos audiofilskiego sprzetu a mimo wyczuwam znaczną róznicę.

Czyli jeśli wzmaczniacz "ciągnie" dość dobre pasmo przy odtwarzaniu filmów, to znaczy że daje rade, że może. Ale nastawy trybów dźwięków na które jestem skazany przy słuchaniu muzyki skutecznie ścinają jakość. Czy moze znacie jakieś triki albo możecie cos poradzić ze swojej nieprzebranej skarbnicy wiedzy ? :

8 ODPOW. 8
3echo-----
Poszukiwacz

OOOOOOOOOOO widzę,ze nie jestem sam.

Ja mam ten sam problem z BDV-E280.Nawet jak podłączysz do tego głośniki za 2000 zł i złote kable to wszystko na nic,sprawdzałem.Widocznie są to systemy tylko do kina domowego.Fakt,że oglądanie filmów jest bardzo przyjemne,ale muzyki też bym chciał posłuchać na przyzwoitym poziomie,no bo po co kupować osobno sprzęt do muzyki.Audiofilem nie jestem,ale też musiałem się przeprosić z 15 latnią mini wieżą Philipsa.Dobrze,że dałem za nią tylko 999zł(a może aż).Kupując zeataw kierowałem się marką.Sony zawsze brylowało jako marka z ponadprzeciętną niezawodością.Tak miałem do tej pory i myślę,że to się nie zmieni.Widocznie niezawodnośc nie idzie w parze z jakością dźwięku w tym przypadku.Teraz jak coś kupię to niestety najpierw zrobię rozeznanie i przetestuję na własnych uszach i oczach.Tak właśnie zrobiłem kupując mini wieżę dla swoich synów.Wachałem się pomiędzy Philipsem a Pioneerem.Wybór padł na Pioneera X-HM10-K.Sony odpadło w przedbiegach.Dźwięk płaski,zero basu i sopranu.Nie wiem,kto zarządza oddziałem audio,ale temu komuś słoń nadepnął na ucho.

Wracając do samego odtwarzacza na pocieszenie,że czyta wszystko w różnych systemach plików.Broń Boże nie aktualizować softu,bo wskoczy kochana Cinavia i wtedy mamy prawie bezużyteczny mebel.

Message was edited by: 3echo-----

andrzej198902
Poszukiwacz

Witam ja również jestem posiadaczem tego kina lecz mam pytanie do Was drodzy Przyjaciele. Zarówno podczas oglądania filmów jak i słuchania radia bądx muzyki z głośnika subwoofera wydobywa sie coś dziwnego sam nei wiem jak to nazwać ( "szum", "trzeszczenie" tak jakby ktoś kartkę przyłozył do otworu bass reflex lecz z owego otworu bass jest czysty natomiast z głośnika dzieje się coś dziwnego) Myślałem, że to wina uszkodzonego subwoofera oddając go do serwisu, serwis wymienił na nowy ale nadal jest to samo i teraz nie wiem czy to wina amlitunera czy poprostu ten typ tak ma. Mam prośbę czy może ktoś z was posłuchać swojego suba i odpisać w miarę szybko czy dzieje się to samo z góry dziękuje. Wystarczy przyłożyć ucho do głośnika suba :wink:

krzychg
Poszukiwacz

Hmmm... nie mam nic takiego i nawet pomysłu co to może być : (

andrzej198902
Poszukiwacz

hmm dziękuję za odpowiedź. Czyli jest cos nie tak : ( sprawdzę jeszczę w salonie i poslucham innego zestawu jesli nic takiego nie będzie się działo znaczy że wina leży po stronie amplitunera : ( Dziwne to jest dosłownie tak jakby się coś smażyło taki dźwięk nasilający się wraz z rytmem muzyki : (

stubbs.
Użytkownik

Czyżby coś na stykach kabli? Jakby ampli był za słabo izolowany przed przebiciami prądu.

W innym wątku pisałeś o swoim subie - jak rozumiem problem zaczyna się klarować i raczej problem nie leży po stronie suba tylko gdzieś koło amplitunera.

Nasilanie wraz z rytmem muzyki (jeśli mamy to samo na myśli) to jakbyś przesterował dźwięk.

Uczulę Cię na poprawność podłączenia kabli suba do ampli.

Pozdrawiam Stubb
andrzej198902
Poszukiwacz

Hmm... to jest zestaw zintegrowany także raczej nie da się nie poprawnie podłączyć chyba : ( Kada kolumna ma specyficzną wtyczkę i do owego amplitunera nie da się podłącyć np: innego suba tylko seryjny i to w jedyny sposów : ( Jeśli muzyka gra cichutko to nic się nie dzieje ale cicho to także jest na 15 w skali do 33 a wtedy ju słychac owe trzeszczenie : ( Jest możliwość jakiegoś zresetowania amplitunera?? bądź inna metoda coś z kablami?? Dodam jeśli to ważne że sprzęt był zakupiony z ekspozycji : ( czy możliwe by to było, że panowie w sklepie podłącyli coś źle i uszkodzili sprzęt wtedy gdy był prezentowany??

stubbs.
Użytkownik

andrzej198902 wrote:

...Jest możliwość jakiegoś zresetowania amplitunera?? bądź inna metoda coś z kablami?? Dodam jeśli to ważne że sprzęt był zakupiony z ekspozycji : ( czy możliwe by to było, że panowie w sklepie podłącyli coś źle i uszkodzili sprzęt wtedy gdy był prezentowany??

Napisz jaki posiadasz amplituner. Zazwyczaj restartu różnego rodzaju elektroniki dokonuje się poprzez przytrzymanie przycisku POWER (około 5 sekund lub do piknięcia lub też do innych objawów).

Jeśli jest to sprzęt ekspozycyjny to dziać się mogło z nim wszystko - tego niestety się nie dowiesz, bo równie dobrze tym amplitunerem mogły bawić się 2-3 osoby jak i 20-30 osób.

Polecam podpiąć sprzęt poprzez listwę przepięciową do sieci. W ten sposób unikniesz małych skoków napięcia (choć sam nie wiem gdzie może leżeć przyczyna, bo nie miałem okazji posłuchać Twojego zestawu).

Pozdrawiam Stubb
andrzej198902
Poszukiwacz

Hmm stary temat ale moze jeszce ktoś tutaj zerknie. Krótkie pytanie czy Wam także w BDV E490 amplituner tak niemiłosiernie piszczy/? :wink: wiem powiecie oszalałem jak nie subwoofer to amplituner ale na prawd e ja mam własnie takie szczęście. Poza tym czytając nieco w necie nie tylko u mnie jest problem piszczącego amplitunera w tym zestawie i ponoć to nie wiatrak a jakas część w środku wydaje ten dźwięk. Pozdrawiam