Podziel się wrażeniami!
Witajcie.
Proszę o pomoc przy ocenie poprawności i/lub wyszukaniu błędów w połączeniu audio TV z kinem domowym i PS4.
Kino Domowe jest podłączone po HDMI z TV (kino ma tylko jedno WYJŚCIE HDMI).
Aby odtwarzać dżwięk z TV na KD oraz z racji tego, że KD Funai nie ma wejścia optycznego użyłem konwertera (przejściówki) z OPTICAL Toslink na COAXIAL.
I tak został podłączony TV do KD.
W ustawieniach KD wybrałem wyjście Koaxialne a w TV w opcjach dźwięku wybrałem sprzęt audio a w cyfrowym wyjściu dźwięku wybrałem PCM.
Niestety dźwięku nie słychać.
Chciałbym to ogarnąć, gdyż mam zamiar podłączyć się również do PS4. I tu też będę miał pytanie - jak to zrobić? Po HDMI z KD do PS4?
Proszę Was o pomoc/wskazanie gdzie popełniam błąd.
Witam,
Sprawdź czy KD na wyjściu HDMI obsługę ARC. Jeśli tak to KD połącz z TV przez kabel HDMI przynajmniej w wersji 1.4.
Niemniej jednak połączenie z wyjście cyfrowym z TV poprzez konwerter do wejścia coaxial w KD jest poprawne. Dźwięk powinien się wydobywać z KD pod warunkiem, że obsługuje PCM.
Jeśli chodzi o PS4 to podłącz je do TV poprzez HDMI.
Pozdrawiam
Wszystko sprawdzone. Dalej nic, czyli nie działa.
Kolega sprawdzal kable i konwerter i są ok.
Witam,
Masz możliwość podłączenia do innego kina domowego?
Pozdrawiam
Tak. Podłączyłem kino z dwoma głośnikami do sprzętu kolegi. Było bez zmian dopóki kolega nie podłączył swój kabel Coax i dźwięk się pojawił ale co kilka sekund na ułamek sekundy (!). Po dociśnięciu kabla do wtyczki kina, dźwięk pojawiał się na już na pół sekundy.
Czy to może być wina tegoż gniazda? Jak je zdjagnozować w 100% / naprawić?
Witam,
Sprawdź czy wejście Coax nie jest zakurzone. Możesz ewentualnie użyć delikatnie sprężonego powietrza.
Pozdrawiam