Podziel się wrażeniami!
witam, wiem że temat był już przewijany jednak nie doczytałem się nigdzie dokładnie takiego przypadku jak mój.
Ostatnio zakupiłem telewizor(46HX920) wraz z kinem domowym(BDV-L600).
Staram się podłączyć kino przez HDMI i dziwna sprawa. W Tv są w sumie 4 wyjścia HDMI(w tym jeden ARC), dwa z dołu i dwa z boku(jeden z dołu to ARC).
Jeśli podłączam przez HDMI z boku, sygnał z anteny(normalny sygnał antenowy) pojawia się i wszystko gra. Tyle że dźwięk nie idzie przez kino tylko przez głośniki Telewizora. Poczytałem i znalazłem że trzeba to zrobić poprzez HDMI-ARC, ok. Jest tylko jeden problem jeśli podłączam przez ARC(lub drugie HDMI z dołu tv) na telewizorze pojawia się BRAK SYGNAŁU i czarny obraz. NIe to że nie ma dźwięku, nie ma nic.
Na kinie też jest HDMI ARC, ma to być podłączone i tu i tu do ARC? Nie chce tak działać.
Na tv HDMI ARC jest IN
na kinie HDMI ARD OUT
Na kinie też jest HDMI ARC, mam to podłączyć i tu i tu do ARC?
dodam tylko że kabel jest 1.4(dokładnie taki)
Witaj,
generalnie podłączenie kina domowego do telewizora jest bardzo proste. Można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy z nich to ten, o którym właśnie wspomniałeś - HDMI ARC podpięty do portu telewizora ARC i do kina domowego.
Drugi sposób to podłączenie przewodem optycznym. Przewód podłączasz do wyjścia optycznego w telewizorze i do wejścia w kinie.
W obu przypadkach jeśli chcesz odtwarzać dźwięk na kinie, musisz nacisnąć "Options" na pilocie od telewizora, wyszukać "Głośnik" (w zależności od telewizora nazwa może się różnić) i tam wskazujesz na "System Audio". Jeśli chcesz ponownie odtwarzać na telewizorze, powtarzasz tą czynność i wskazujesz "Głośnik TV".
Nie za bardzo rozumiem sposób podłączenia jaki opisałeś.
spolo napisał(a):
Jeśli podłączam przez HDMI z boku, sygnał z anteny(normalny sygnał antenowy) pojawia się i wszystko gra.
spolo napisał(a):
Jest tylko jeden problem jeśli podłączam przez ARC(lub drugie HDMI z dołu tv) na telewizorze pojawia się BRAK SYGNAŁU i czarny obraz. NIe to że nie ma dźwięku, nie ma nic.
spolo napisał(a):
dodam tylko że kabel jest 1.4(dokładnie taki)
W obu przypadkach jeśli chcesz odtwarzać dźwięk na kinie, musisz nacisnąć "Options" na pilocie od telewizora, wyszukać "Głośnik" (w zależności od telewizora nazwa może się różnić) i tam wskazujesz na "System Audio". Jeśli chcesz ponownie odtwarzać na telewizorze, powtarzasz tą czynność i wskazujesz "Głośnik TV".
EUREKA!
Problem wydawał mi się dziwny, a rozwiązanie znalazłem zupełnie przypadkiem.
Chodziło o to że kabel antenowy był słabo ekranowany i kiedy podłączyłem HDMI na inne gniazdo (wcześniej było podłączone z boku telewizora, później ARC z dołu telewizora)
blisko gniazda antenowego. Wystarczyło użyć innego kabla antenowego. Gdyby nie ciągłe kombinowanie sam bym na to nie wpadł.
Dzięki za zainteresowanie i szybką odpowiedź, temat zamykam.