Podziel się wrażeniami!
Witajcie ponownie Kilka miesięcy temu potrzebowałam pomocy przy zakupie nowego tv. Napisałam na tym forum, dostałam parę dobrych rad, dlatego zwracam się do was o pomoc raz jeszcze. Tym razem chodzi jednak o zakup kina domowego. Od kupna 46EX500 minęło sporo czasu, a więc przybyło w portfelu trochę gotówki i mam zamiar wydać je na kino domowe. Może ktoś zaradzi coś na mój problem i powie, od czego powinnam zacząć?!
A pozwalają gdzieś na odtwarzanie przyniesionych ze sobą filmów? Jeśli tak to chyba warto skorzystać z tej możliwości, chociaż pewnie zakładając warunki pomieszczenia itp. to wszystko się później zmieni. Do pokoju o wymiarach 4x5 co się sprawdzi?
Wygląd w kinie domowym nie powinien mieć aż takiego znaczenia, do jakiego widzę, że przykładacie wagę. Najważniejsza jest kompatybilność z pozostałym sprzętem w domu i dostosowanie funkcjonalności pod oczekiwania.
Moim zdaniem jeśli to jest Twój pierwszy kontakt z kinem domowych, masz do przeznaczenia 3.5 tys zł, podłączenie kina złożonego z osobnych elementów może sprawić problemy - warto kupić gotowy zestaw. Jakość dźwięku w tym przedziale cenowym jest dosyć wysoka, na pokój 20m kw spokojnie wystarczą nawet te prostsze zestawy, funkcjonalność takiego zestawu jest wysoka, do tego prosta obsługa.
Z gotowych zestawów warto zwrócić uwagę na BDV-E970W:
http://www.sony.pl/product/hch-systems-with-blu-ray-disc/bdv-e970w
Jeśli nie spieszy Ci się z zakupem kina, to proponowałbym wstrzymać się, aż pokażą się szczegóły na temat nowych modeli. Być może warto będzie wybrać coś z nowości. Tylko nie wiadomo kiedy będzie więcej info...
Mi zależy jednak na znalezieniu złotego środka pomiędzy wyglądem, a uzyskaniem przestrzennego i mocnego dźwięku. Myślę o zestawie 5.1 składającego się z dwóch kolumn frontowych, dwóch kolumn surround, kolumny centralnej oraz subwoofera. Tylko teraz muszę zadać sobie pytanie czy czekać na nowości czy nie
To już zależy tylko od Ciebie. Nie ma danych technicznych, ciężko powiedzieć jakie będą różnice i nowości.
Postanowiłam wstrzymać się z zakupem na jakiś czas. Póki co będę jednak śledziła bieżące modele i wypatrywała te nowe. Nie muszę mieć kina na dziś, czy tam jutro więc chyba nie ma co palić mostów za sobą, lepiej poczekam!
Pewnie nie ma się co śpieszyć! I radzę przed zakupem poprosić o demonstrację poszczególnych modeli i wybrać ten, który najlepiej Ci odpowiada. Wiadomo, że każdy ma inne ucho i inne oczekiwania wobec sprzętu, a do tego ten sam sprzęt będzie grał inaczej, w zależności od miejsca odsłuchu, wielkości pomieszczenia, usytuowania mebli itd.