Podziel się wrażeniami!
Witam mam pytanie zwiazane z wspoldzialaniem kina domowego + TV (oba SONY). W opcji telewizora jest mozliwosc ustawienia dzwięku przez "system audio" niestety ta funkcja nie działa poprzez HDMI (ani wejscie HDMI1 ani 2). Funkcje wlaczania/wylaczania/przełączania kina domowego przez telewizor funkcjonują(wylaczenie TV wylacza DVD, przelaczenie na "system audio" w ustawieniach TV wlacza "TV" na systemie audio/DVD) ale dzwięku jak nie było tak nie ma i mozna go sluchac tylko przez glosnik TV co przy cyfrowej telewizji jest troche kijowe. Czy ktos moze cos podpowiedzieć ?
PS kino domowe od jakiegos czasu nie czyta płyt CD, a odtwarza jedynie DVD nie wiadomo wlasciwie dlaczego(bylo juz raz w serwisie) ale to juz mniejsza.
TV: KDL-40S5600
System audio/DVD: HBD-TZ230
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
W takim razie jest tak jak myślałem - ten model nie posiada żadnych wejść - same wyjścia, oprócz linii audio w złączu scart.
SCART (COMPOSITE-out / RGB-out / AUDIO-in)
1
Więc teoretycznie jakby pokombinować, można by uzyskać dźwięk stereo na tym kinie. Skorzystać wpierw z przejściówki jack-czincz, a potem z czincz-scart. Jednak nie jestem pewien na 100% czy takie rozwiązanie by poskutkowało.
Znalazłem jedynie zdjęcia (ciężko mi o specyfikację tego systemu audio) i analizując je nie widzę możliwości aby przyjmował on dźwięk z zewnątrz. Mógłbyś opisać jakie dokładnie gniazda posiada ten system audio ?
Tutaj jest praktycznie to samo (ja podalem to co znajduje sie na tyle DVD) http://www.sony.co.uk/product/hcs-surround-kit---dvd-player/dav-tz230
Wejscia na systemie audio to scart/euro i HDMI. Polączone jest przez HDMI.
Hmm... dzieki. Przejsciowki nie sa jakas wybitnie drogie, a moga sie kiedys przydać spróbuję :
W takim razie jest tak jak myślałem - ten model nie posiada żadnych wejść - same wyjścia, oprócz linii audio w złączu scart.
SCART (COMPOSITE-out / RGB-out / AUDIO-in)
1
Więc teoretycznie jakby pokombinować, można by uzyskać dźwięk stereo na tym kinie. Skorzystać wpierw z przejściówki jack-czincz, a potem z czincz-scart. Jednak nie jestem pewien na 100% czy takie rozwiązanie by poskutkowało.
Jakbyś oczywiście mógł, napisz później jaki uzyskałeś efekt. Myślę, że kiedyś, może ktoś mieć podobny problem, więc będzie znana odpowiedź czy ten sposób działa.
Witaj,
Mam rozwiązanie, które może zadziałać. Stare, poczciwe wejście/wyjście SCART daje możliwość wysyłania dźwięku. Jeśli kino ma taką możliwość, poza HDMI podłącz sprzęt właśnie przewodem SCART. W tv do wyjścia AV2. Dodatkowo w kinie przełaczasz na tryb TV (nie tryb pracy DVD, a TV w którym jest uaktywnione w/w wejście). Powinno działać.